BRUSSEL – De hoge energieprijzen laten zich stilaan ook naast de benzinepomp of de gasmeter gevoelen. Zo waarschuwen de transport- en de visserijsector dat ze hun hogere energiefactuur binnenkort zullen moeten doorrekenen aan de consument. Nu ook de prijs van katten in zakken de pan uitswingt, dringen de bonden aan op actie bij de overheid.
– door Jan-Pieter De Leugheneire –
Het was de socialistische vakbond die de kat de bel aanbond. “Waar je een kat in een zak vroeger nog kon krijgen voor een appel en een ei, moet je daar tegenwoordig al gauw twee appels en drie eieren voor neertellen”, aldus een strijdbare Rudi De Leeuw van het ABVV. “En aangezien mensen op vrij regelmatige basis katten in zakken aanschaffen, tast die prijsstijging onherroepelijk de koopkracht aan. Daarom pleiten wij als vakbond er al langer voor om de kat in de zak in overweging te nemen bij het berekenen van de index.” De index is een lijst van de prijzen van goederen en diensten die representatief zou moeten zijn voor het koopgedrag van de burger en de stijging van de levensduurte monitort.
Luc Cortebeeck van het Algemeen Christelijk Vakverbond (ACV) treedt zijn socialistische collega bij en wijst op een nog groter probleem: “Niet alleen kost een kat in een zak tegenwoordig meerdere appels en eieren, maar ook de appels en de eieren zelf zijn ferm opgeslagen. De tijd dat je een kilo appels nog voor nougabollen kon krijgen, ligt definitief achter ons.”
Dorito’s
Niet iedereen is echter te vinden voor een opname van de kat in een zak in de index. Critici vrezen dat op die manier de spilindex sneller zal worden overschreden, waardoor ons land door zijn duurdere werknemers minder concurrentieel zal worden. Thomas Leysen van het VBO stelt daarom voor om de accijnzen op katten in zakken evenredig te verlagen zodat de uiteindelijke eindgebruiker niets van de prijsstijgingen zou voelen. Op die manier zou de overheid wel ettelijke miljoenen euro’s mislopen, geld dat erg welkom is in de nasleep van de financiële crisis. Guy Vanhengel, ontslagnemend minister van Begroting, waarschuwt: “Als de olieprijs zo hoog blijft, dan zal ook de overheid minder in katten in zakken kunnen investeren. Borrelnootjes of vette vissen worden dan al helemaal ondenkbaar. Ook bestaat de vrees dat we in een zogenaamde double dip-recessie komen, en we hebben op federaal niveau geen Dorito’s meer over om daar nog iets lekkers van te maken.
Intussen grijpen de groenen de problematiek aan om er nogmaals op aan te dringen te consuminderen en katten en zakken gewoon apart te kopen. “Wij zeggen het al jaren: we consumeren te veel en we verpakken onze producten te goed”, aldus Groen!-voorzitter Wouter Van Besien. “De koppelverkoop van katten en zakken is niet alleen slecht voor het milieu, het scheelt ook een flinke slok op de borrel als je de moeite doet om je katten zelf in een – liefst papieren – zak te steken, of beter nog, een herbruikbare zak.”
heerlijk! :D