BRUSSEL – Tijdens een bijzonder woelig kernkabinet dat de hele nacht heeft geduurd heeft de federale regering onderhandeld over de uitbreiding van het uitzonderingsstelsel op het nieuwe pensioenbeleid. Tegen de ochtend kwam er dan toch witte rook: door ongeveer elk beroep als ‘zwaar’ te bestempelen, konden alle facties een trofee in de wacht slepen.
Het kernkabinet werd bijeengeroepen nadat er commotie ontstond rond de uitbreiding van de uitzonderingsregel op de nieuwe pensioenwetgeving. Onder meer brandweerlui en rattenvangers zouden nog steeds vervroegd op pensioen kunnen gaan op 58 jaar. Onmogelijk voor de liberalen, tenzij de socialisten aan tafel over de brug zouden komen met enkele toegevingen.
De onderhandelende partijen raakten het vrij snel eens over het vervroegd pensioen voor politici. Ook over een vervroegde uitstapregeling voor redacteurs van satirische e-zines werd vrij snel unanimiteit bereikt. “Een erg lastige job”, aldus een onderhandelaar. “Satirici kunnen amper rondkomen van de grappen die ze bedenken, en dan moeten ze nog eens 24 uur op 24 de actualiteit volgen. Vaak zijn ze al na vijf jaar op en komen ze noodgedwongen in de reguliere journalistiek terecht. Dat is niet gezond voor de publieke opinie.”
Een uitzondering voor bedrijfsleiders – een liberale eis – lag echter net iets moeilijker en joeg de onderhandelaars de nacht in. “Nochtans hebben onze ceo’s het ook niet onder de markt”, jammert een liberale bron. “Jarenlange verantwoordelijkheid voor tientallen tot honderden mensen, en de zware mentale inspanningen van al dat innoveren… Bedrijfsleiders verdienen het niet om aan hun pensioen te beginnen met een burn-out.”
Staken
De socialisten wilden wel tegemoetkomen aan die eis, maar in ruil daarvoor moesten ook een aantal andere zware beroepen ontsnappen aan de verhoogde pensioenleeftijd van 62 jaar. Een compromis voorziet dat spoorwegarbeiders, treinbegeleiders en de warme lijn van Arcelor Mittal een compensatiedag krijgen voor iedere dag dat ze niet staken. Op die manier zouden ze al na een carrière van twintig jaar kunnen afzwaaien op een volledige loopbaan van 40 jaar.
Hierop volgde een veto van de christendemocraten, tenzij de andere onderhandelaars akkoord zouden gaan met compensaties voor het onderwijzend personeel. “Een heel jaar voor zo’n bende ongeïnteresseerde pubers staan, met slechts drie maanden vakantie per jaar om van te bekomen, ga daar maar aan staan”, aldus een CD&V-minister.
Omstreeks vier uur vanochtend raakten de partijen het dan toch eens over de gehele lijn. Een opgeluchte Vincent Van Quickenborne (Open Vld) kon de pers nog even te woord staan. “Ik ben bijzonder verheugd dat de wettelijke minimumpensioenleeftijd nog steeds op 62 ligt, en dat we dus trouw kunnen blijven aan het regeerakkoord en onze Europese verplichtingen. Tegelijkertijd ben ik blij dat iedereen die zijn job erg zwaar vindt ook een beroep kan doen op het uitzonderingsstelsel dat we vannacht in elkaar hebben gebokst. Iedereen tevreden. Dat heb ik in mijn politieke carrière nog niet vaak meegemaakt.”
Het wordt hier wel als “satire” weergegeven, maar het is bittere realiteit. Iedereen wil zijn/haar beroep nu laten erkennen als “zwaar” beroep om zo toch maar niet langer te moeten werken. Keer de vraag om: welk beroep is niet zwaar?
Euh, de verkoper van lucht & die van de gaten in de Emmental
Zeg ons dan eens wat onder zwaar beroep valt
meneer Vincent Van Quickenborne,
Ikben 43 jaar en heb al sinds verschillende jaren rugklachten en mag ondertussen mijn werk niet meer doen en moet ik aangepast werk doen.
Hoe moet ik tot mijn 62 jaar volhouden.
P.S.: Ik werk sinds mijn 18 jaar
’t Zal toch weer geen waar zijn zeker? Ik ben van beroep internet-sorteerder. Ik moet ervoor zorgen dat de websites die met groene stroom gemaakt worden, alleen door groene stroomkabels passeren om tenslotte in groene browsers terecht te komen. Je wil niet weten wat de atoomlobby doet om hun atoombytes als groen te vermommen. Dit is pas een zwaar beroep. Zwaar overroepen en zwaar overschat weliswaar, maar toch! Mijn rug is nog intact, ik heb geen last van lichamelijke problemen maar mijn uiterlijk is niet om aan te zien. Denk daar maar eens aan als je straks -met vervroegd pensioen zijnde- een website bezoekt waar plots allemaal atoombytes op staan. Kom dan maar niet zeggen dat het de schuld van de jongeren is. ’t Zal verdorie wel mijn schuld zijn.
Ps.Ik werk van 9 tot 16 uur.