BRUSSEL/HOLLYWOOD – Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) werkt aan een wetsvoorstel om geluidsnormen in te stellen voor bioscoopfilms. Actiehelden zoals Bruce Willis en Vin Diesel zouden in de toekomst wel eens geluidsdempers moeten opschroeven alvorens hele regimenten vijanden aan flarden te knallen.
Het wetsvoorstel kadert in de bredere kruistocht van minister Schauvliege tegen decibels. Op muziekevenementen, fuiven en op café moet de volumeknop als sinds begin dit jaar onder de honderd decibel blijven. “Die strategie heeft gewerkt”, klopt Schauvliege zichzelf op de borst. “Niet alleen verminderde de kans op blijvende gehoorschade aanzienlijk; dat de mensen op den duur ook weg zullen blijven van grote evenementen zal het aantal decibels in de toekomst nog verder reduceren.”
Aangezien de geluidsnormen voor festivals en cafés een enorme golf van protest hebben veroorzaakt, wil de minister dit keer wel beter overleggen met de sector. “Begrijp me niet verkeerd, ik wil niet eenzijdig de volumeknop lager draaien. Wel moet het mogelijk zijn om in samenspraak met de filmproducenten de hoge piekgeluiden aan te pakken, die zijn immers het gevaarlijkst. Waarom geen oude techniek uit de stomme film toepassen, en na elke ontploffing een pancarte met daarop het woord ‘boem’ laten zien? Door regelmatig van onomatopee te wisselen, hou je het ook spannend voor de kijker”, stelt de minister voor. “Een andere manier: in de porno-industrie moeten de acteurs sinds kort toch ook verplicht een condoom aantrekken? Kunnen actiehelden dan ook niet preventief een geluidsdemper opschroeven, om het goede voorbeeld te geven vooraleer ze iemand standrechtelijk tot gort schieten?”
Dit is geen maatregel die gericht is tégen de bioscoopbezoeker, benadrukt Schauvliege. “In tegendeel, we willen iedereen veilig bioscoopbezoek garanderen zonder dat je tanden er al tijdens de THX-reclame uitvallen. Een andere comfortverhogende maatregel is om vervelende randgeluiden aan te pakken. Zo zullen mensen die te luid chips eten in de zaal vriendelijk verzocht worden om over te schakelen op Chipito’s, die minder kraken. Maar wie volhardt in de boosheid zal onherroepelijk uit de zaal worden verwijderd.” Daarmee hoopt de minister toch een breed draagvlak voor de strengere geluidsnorm te creëren.
Extremely Loud and Incredibly Close
Toch zijn geluidsnormen alleen niet zaligmakend, besluit Schauvliege. “We moeten de bevolking blijvend sensibiliseren, maar eigen verantwoordelijkheid blijft natuurlijk ontzettend belangrijk. Ik maak me geen illusies: er zullen altijd geluidsjunkies zijn die naar undergroundfuiven gaan of clandestien cd’s van Slayer branden. Maar wie dan tinnitus krijgt, moet niet tegen mij beginnen zagen. Als je moedwillig naar een film die ‘Extremely Loud and Incredibly Close’ heet gaat kijken, dan heb je het toch zelf gezocht?”
Hollywood reageert intussen sceptisch op het wetsvoorstel. “De Vlaamse markt is zo klein dat we onmogelijk rekening kunnen houden met de nukken van een lokale minister”, relativeert regisseur Steven Spielberg, die al onnoemelijk veel ontploffingen op het conto heeft staan. “Eigenlijk mag die Schauvliege van geluk spreken dat dit nieuws Nicolas Cage nog niet ter ore is gekomen. Ze zou het anders nogal mogen horen.“
“…dat we onmogelijk rekening kunnen houden met de nukken van een lokale minister”
???
Ik denk dat ze er alleen maar een keer willen in “nijpen” in die “nukken”.