BRUSSEL/KOBBEGEM – In navolging van de academische wereld klagen nu ook journalisten over de moordende publicatiedruk in de geschreven pers. Vaak moet er wel dagelijks een krant verschijnen. Dat tempo houdt niemand vol, zo stellen enkele coryfeeën in een gezamenlijk opiniestuk dat ze ternauwernood in hun vrije tijd bij elkaar hebben gekribbeld.
“Ik ga nu stilaan met pensioen, maar ons gild is met steeds minder om steeds meer pagina’s vol te lullen. En dat elke dag, hè”, fulmineert Luc Van der Kelen van Het Laatste Nieuws. “Academici kunnen maanden, soms zelfs jaren werken aan hun onderzoek. Die luxe kunnen wij ons niet permitteren. Elke avond rond elf uur moeten wij er voor zorgen dat er veertig of meer pagina’s liggen. Dan is de verleiding vaak groot om onbelangrijk regionaal nieuws, zoals de kasteelmoord, dagenlang breed uit te smeren over meerdere pagina’s.”
Maar ook het niveau van zogenaamde A1-publicaties als De Standaard, De Morgen en zelfs De Tijd gaat er door de dagelijkse productie op achteruit. Om bronnen te checken ontbreekt het journalisten vaak simpelweg aan tijd, waardoor welluidende persberichten vaak klakkeloos overgepend worden in de kwaliteitscourant. “Als wetenschappers onderzoeksresultaten vervalsen, dan verkeren wij zo goed als altijd in de onmogelijkheid om die te verifiëren”, stelt Yves Desmet van De Morgen. “Het resultaat; kranten – De Morgen incluis – staan vol met ‘Vrouwen komen gemiddeld drie keer vaker klaar als ze aan bananen denken tijdens de seks’ en andere apekool.
Wereldbrand
“Vooral voor jonge mensen is een carrière in de journalistiek niet combineerbaar met een normaal gezinsleven”, legt Liesbeth Van Impe van Het Nieuwsblad de vinger op de wonde. “Vaak zijn ze nog niet weerbaar genoeg om te beseffen dat ze niet elke avond na hun uren nog tot een kot in de nacht op Twitter moeten zitten om geen wereldbrand te missen. Het houdt nooit op.”
In hun opiniestuk reiken de hoofdredacteurs ook een oplossing aan. “We moeten ons afvragen of het in nieuwsluwe periodes niet opportuun is om eens een dag géén krant uit te brengen, en onze jonge collega’s te vragen gebruik te maken van die vrije tijd om eens een boek te lezen”, oppert Isabel Albers van De Tijd. “Fictie, non-fictie, maakt niet uit, als het hun culturele en intellectuele denkkader maar verbreedt.” Bart Sturtewagen van De Standaard vult aan. “Nieuwshongerige lezers kunnen toch online terecht bij andere betrouwbare media, zoals De Rechtzetting of De Raaskalderij, voor hun dagelijkse portie actualiteit.”
Christian Vanthillo, CEO van De Persgroep, heeft intussen op de verzuchtingen van zijn journalisten gereageerd. “Ik stel voor dat onze kranten in nieuwsluwe periodes door jobstudenten en stagiairs bij elkaar worden geschreven. En voor de rest moeten Van der Kelen en Desmet hun muil houden en schrijven. Morgen moeten er weer gazetten in de winkel liggen.”
betrouwbaar of niet tis voor ons ook ni makkelijk ik mis hier wel een forum waar spreuken zoals arm vlaanderen en dat allemaal met ons belastingsgeld of Ik weet al op wie ik de volgende keer zal stemmen zonder leestekens of zinsbouw constructies deftig te lezen is.
Nu willen die journalisten ook al niet meer werken???? hoe moeten de mensen dan op de hoogte blijven van wat er allemaal gebeurt in de wereld? moeten we het misschien zelf gaan uitzoeken ofzo????? zo zie je ervan het zit daar bij de gazetten vol met socialisten juist gelijk op de universiteiten en bij de walen die willen ook allemaal niet meer werken maar ondertussen allemaal wel subsidies trekken en dat gebeurt allemaal met ons belastingsgeld. Was dat nu??? Dat Bartje de boel maar eens goed opkuist en al de profieteurs buitenzwiert
snaurel gij zij mine maat nog een beetje meer uitroeptekens en megacoole taalfoaten en we gaan rulen man