Bruno Tobback nu schadelijker voor het imago van het socialisme dan Tony Blair

LEUVEN – Bruno Tobback sloot in de Veto van deze week  niet uit dat hij in 2018 een gooi doet naar het burgemeesterschap van Leuven. Daarmee brengt hij het socialisme nu officieel meer in gevaar dan Tony Blair, de affaire-Agusta en de opkomst en het verval van extreemlinkse dictaturen.

Bruno Tobback brengt het socialisme schade toe. (Foto: Steven Fruitsmaak, CC)
Bruno Tobback brengt het socialisme schade toe. (Foto: Steven Fruitsmaak, CC)

Met deze bocht van 180 graden (Tobback gaf in 2015 aan zich geen kandidaat te stellen) brengt de voormalige sp.a-voorzitter het socialisme, de ideologie die stelt dat de rijkdom in een samenleving herverdeeld moet worden van een machtige, zichzelf bedienende elite, opnieuw een zware klap toe. Hij steekt de gehate Tony Blair voorbij, die de lijst eerder aanvoerde dankzij zijn foute vrienden en de exuberante bedragen die hij opstrijkt in het lezingencircuit.

De vorige keer dat Tobback junior in de ranking steeg, was toen hij bekendmaakte dat hij ondanks de rampzalige stembusgang zichzelf wilde opvolgen als sp.a-voorzitter. Daarmee schoot hij voorbij de Agusta-affaire, die sinds haar piek in de tweede helft van de jaren negentig steeds meer in de vergetelheid is geraakt.

Eerder steeg Tobback in de index nadat hij schertste dat hij wist wat hij moest doen om het klimaat te redden, maar dat hij zweeg omdat hij anders nooit meer herverkozen zou worden. Hij wipte toen over de extreemlinkse dictaturen, maar die waren op dat moment sowieso al minder schadelijk voor het socialisme dan de zogenaamde derde weg van Tony Blair.

19 reacties op "Bruno Tobback nu schadelijker voor het imago van het socialisme dan Tony Blair"

  1. En zeggen dat de sossen (en dees gazet al evenzeer) vroeger al eens tegen rechtse schenen dierven stampen!
    Den Bruno was als voorzitter al een dweil, den John is daar een kopietje van. Het lijkt wel of ze in de rij staan om het g*t van BDW en consoorten te gaan kussen elke keer als ik ze hun zegje zie doen in de media. Wel even wachten tot Kris Peeters en Gwendolyn Rutten dat kussen eerst gedaan hebben natuurlijk want zij waren eerst.
    Zelf moet ik daar nu al een jaar op wachten. Om te LATEN kussen hé!!! Niet om zelf op de knieën te gaan! Wat had je gedacht?!

    Beantwoorden.
  2. Als volleerd schetenwapper stel ik me meteen de vraag of deze grafiek een lineaire of logaritmische schaal heeft op de ordinaat. En waar bevindt de “nul” zich? Dit soort artikels werpen steeds maar nieuwe vragen op, ik krijg het als het ware Kathleen-Cools-koppijn van… (voor wie zich het leugenpaleis nog herinnert…)

    Beantwoorden.
      1. Grammaticales.

        Daar moet je Hollander voor zijn, om je taal zo te beperken dat er officieel niets gezegd kan worden. Gefaald hebben is een actieve en dus beperkende vorm, een eufemisme. Het gaat over iets specifieks. Gefaald zijn is de passieve variant, waar bij het er niet over gaat dat er iets fout gedaan is, maar geheel is mislukt. Dat geldt met name voor de mens als hij gefaald is, want hij heeft niet de vrije wil die hij zichzelf toekent; hij is een product van krachten lager of hoger dan hijzelf. Vaak lager. Als het over grammatica gaat klinkt dat natuurlijk te fascistisch voor de vergevende Hollanders naar de mens toe, maar het komt juist heel vaak voor. Je kunt ook ‘iemand’ falen, zoals in het Engels ‘to fail someone’ (iemand tekortdoen of ‘gefaald doen’, dat komt vaak voor, dat kan twee dingen betekenen: iemand doen alsof hij gefaald is, of iemand (na)doen terwijl je zelf al gefaald bent terwijl je hem imiteert uit eergevoel (het komt op hetzelfde neer, het is even arrogant als infantiel). Heel typerend. (En ‘kan’ is de informele vorm van ‘kunt’.) Voorwaar, de beknotting van vrijheid van meningsuiting wordt in Nederland via de grammatica gepraktiseerd, vandaar: het gefaald zijn. De algehele nietszeggendheid van een mislukt evolutionair product.

        Beantwoorden.
          1. Dat het allemaal de faut is van de sossen weten we toch al lang zeker? Maar Cruyff (en met hem 10 miljoen andere Ollanders) zou zeggen: “Hun hebben gefaald.”

        1. Zelden iemand zo uit zijn (/haar) nek horen lullen!
          U mag voor mijn part om het even welke boodschap verkondigen, maar ‘falen’ heeft géén passieve vorm, ook al is het misschien belachelijk dat een andere lul vindt van hierop te moeten reageren… of niet.

          Beantwoorden.
          1. U gelooft in gelijkheid, dat bevestigt het vooroordeel. Los van de inhoud, die telt niet mee. In het Nederlands zijn veel problemen ontstaan door de halfslachtige afschaffing van mannelijk en vrouwelijk. In het Engels is dat bijna allemaal afgeschaft behalve in de poëzie. ‘Iemand’ kun je altijd als ‘zijn’ vervoegen, het is altijd enkelvoud mannelijk, ook als het vrouwelijk is; het staat voor zowel mannelijk als vrouwelijk. In het Engels kan dat wel ‘hun’ zijn (meervoud, ik heb dit gebruik ook in het Nederlands gehoord, is gedocumenteerd) onder invloed van de emancipatie, waardoor de ondergang van het socialisme. De meeste taalpuristen zijn vrouwelijk, al dan niet biologisch, en vrouwen bevechten (bevechten kan tegen of voor zijn, het komt hier op hetzelfde neer, maar ik bedoel vechten voor) de emancipatie via de grammatica. De meeste huwelijken gaan niet stuk op geweld of seks ofzo maar op taal, hetzelfde met alle maatschappelijke structuren. Of zo mag ook. Vorm of inhoud.

  3. Waarom moet die PEETERS 10 miljoen subsidies toekennen aan VW hun Joodse aandeelhouders?

    Dat ze dan eerst Lamborghini en Rolls gaan verkopen. Hoerenkinderen.

    Ik wil een GOED fritkot openen ik wil dus maar 1 miljoen €.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter