BRUSSEL – Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft vanochtend de noottoestand uitgeroepen. ‘Eerst kappen, dan pas controleren’, luidt het in het decreet.
De krasse maatregel moet burgers beschermen tegen het vallen der noten, dat vanaf eind september tot eind oktober naar jaarlijkse gewoonte een hoogtepunt zal bereiken. “Op dit moment kunnen gemeentelijke groendiensten die een gevaarlijke notelaar opmerken niet ingrijpen zonder voorafgaandelijke toestemming van het Agentschap voor Natuur en Bos”, argumenteert Schauvliege. “De noottoestand maakt daar komaf mee en staat de groendienst toe om preventief te snoeien, en zelfs te kappen, als men vaststelt dat er noten dreigen te vallen op de hoofden van onze burgers.”
Nog volgens het decreet kunnen de vruchten van notenbomen meteen verbeurd verklaard worden als er inbreuken worden vastgesteld. “Deze maatregel heeft vooral een preventief effect”, hoopt Schavliege. “Zo’n beuk zal wel twee keer nadenken vooraleer ie zijn zaden loslaat, als de kans bestaat dat ze in beslag zullen worden genomen. Bijkomend voordeel is dat het aantal eikels in onze samenleving drastisch zal verminderen.”
De minister wil de gemeentelijke groendiensten ook wapenen tegen de notelaars met een nieuwe aanwervingsronde voor houthakkers en grotere investeringen in kettingzagen, bijlen en kliefhamers.
Essers
Volgens Schauvlieges critici zet de noottoestand de deur echter wagenwijd open voor willekeur. “Wat als transportbedrijf Essers van de noottoestand gebruik maakt om zomaar te beginnen kappen?”, vraagt Wouter Deprez zich af. “Zelfs al zegt een bevoegde rechter achteraf dat dat niet mocht, dan is het kwaad al geschied. De noottoestand holt onze rechtsstaat uit.”
“Het zijn maar bomen, he. Of struiken, in het geval van hazelaars”, aldus de minister, die duidelijk haar huiswerk heeft gemaakt in dit dossier. “Die hebben altijd al de functie gehad om gekapt te worden. Ik vraag me af wat meneer Deprez dan zal zeggen tegen mensen met een ferme buil op hun hoofd, van bijvoorbeeld een okkernoot. ‘Sorry, meneer, maar die notelaar had ook zijn rechten?’ Tja, daar zijn die mensen vet mee.”
Schauvlieges collega, cultuurminister Sven Gatz (Open Vld), onderzoekt momenteel of de noottoestand niet kan worden uitgebreid naar Dimitri Vegas, Dana Winner, Milow, en andere onwenselijke vormen van muziek.
“Zo’n beuk zal wel twee keer nadenken vooraleer ie zijn zaden loslaat…”
Sorry hoor, maar wanneer ik me in de nood-doe-stand bevind, dan ga ik daar echt geen twee maal over nadenken!
Zolang de noot aan de man is zal hij zijn diepere lusten bevredigen…
De gevoelige noot vraagt dan: “Heb je ervan genoten?”, terwijl de rationele noot gewoon noot-zakelijk blijft.
Laat die bomen met gerust en zet iemand op de plaats van minister van Omgeving, Natuur en Landbouw . Een mens gaat niet dood als er een noot op uw kop valt.
Een meer structurele oplossing ware natuurlijk geweest om tijdig nootuitgangen te voorzien, maar ja, het kiezerspubliek, zijn ook nooitcontent…
Ik mag toch ook hopen dat de minister zich bewust is van het gevaar van de kastanje? niet alleen de tamme maar voor de wilde kastanje vereist toch de verlenging van de noottoestand tot en met eind november ! Of wie zal hier anders de kastanjes uit het vuur halen ?
Laten we vooral preventief denken, en niet toelaten dat kokosnoten ingevoerd worden
En wat gaan we doen met al die muzieknoten? Kunnen we de muzieknootscholen niet beter sluiten? Dat levert ook nog eens een besparing op, toch mooi meegenomen, niet? Of moet ik zeggen: toch mooi meegenoten, niet? ;-)
Zouden we, behalve de Antwerpse Ring, niet beter meteen alle straten overkappen om dit probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen? Of is de ecologie weer belangrijker dan mensenlevens? Die machtige internationale boomsoorten vertellen onze regering gewoon wat ze willen en niemand die durft protesteren!
Noot breekt wet.
Zoals Jean-Marie Le Pen zei : het is maar een voetnoot in de geschiedenis