PALO ALTO/BRUSSEL – Gedaan met filerijden aan de Chaussée d’Amour of de snelle wip in de Aarschotstraat tussen het pendelen en het werk. Voor de brave en minder brave huisvaders is de Slüber-app een ware revolutie in het hoerenlopen.
– van onze VS-correspondent Pol De Mol en Jan-Pieter De Leugheneire –
De deeleconomie zorgt voor een ware ommekeer in de manier waarop we kopen en consumeren. AirBnB, über en Deliveroo zijn ondertussen niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ook het oudste beroep ter wereld blijkt onderhevig aan de digitale revolutie. Met de Slüber-app hebben twee Amerikaanse wonderboys uit Silicon Valley een nieuwe markt ontgonnen: die van de amateur-prostituee.
Garrett Paladick, CEO van Slüber: “Met onze app doorbreken we het monopolie van bordelen en malafide pooiers. Vanaf nu kan u zelf op zoek naar het dichtstbijzijnde meisje van plezier in uw buurt, door een simpele klik op uw smartphone. Misschien stuit u wel op uw buurvrouw”, lacht Paladick.
Paladicks ambities zijn in ieder geval torenhoog. “Wij willen iedere potentiële hoerenloper verbinden met iedere potentiële hoer. Net zoals iedere chauffeur zijn wagen kan verhuren bij über, kan iedereen met een lichaam dat lichaam verkopen via ons kanaal. Wij maken seks eindelijk democratisch”, juicht de CEO.
Slüber staat namelijk open voor eenieder die zich inschrijft via de website. De grenzen tussen werk en privé vervagen hierbij volledig. Met de Slüber-app mikken de ontwikkelaars niet op de diehard hoerenloper, maar eerder op de occasionele meerwaardezoeker. “De plichtbewuste ambtenaar die de leidingen wil uitkuisen alvorens de trein te nemen, of het kaderlid dat na een harde dag ploeteren nog graag even in de diepste draai afslaat”, aldus Paladick. Via een simpel meerkeuzemenu kan u op de app ook meteen uw positie ingeven, maar in Vlaanderen blijkt het overgrote deel van de gebruikers zich te houden aan de standaard ingestelde missionarisstand.
Toch juicht niet iedereen de evolutie naar de burgerprostitutie toe. Floris Visman van de Internationale Pooiersfederatie waarschuwt alvast voor cowboys (al dan niet reverse): “Waar zal dit toe leiden? Onze meisjes zijn stuk voor stuk professionals, maar er is geen enkele garantie dat een das via Slüber ook daadwerkelijk uit Spanje komt. Wat op het eerste zicht een verbetering lijkt, is je reinste klantenbedrog.”
Kinderziektes
Ook consumentenorganisaties mengen zich in het debat: “Uit onderzoek blijkt dat de app te kampen heeft met heel wat kinderziektes: chlamydia, gonorroe en syfilis”, lezen we in Tet-Aankoop, het maandblad van de hoerenlopersbond. “Bovendien zie je alleen de gebruikersnaam van de aanbieder, waardoor je nooit weet of je bij een mannelijke of een vrouwelijke prostituee terechtkomt. Zeker niet als het om een Chris, Pascale of Nikki gaat”, aldus een ontgoochelde klant die de app een negatieve beoordeling heeft gegeven.
En uiteraard heeft ook de vakbond bezwaren. “We zagen het al eerder bij dit soort bedrijven: mensen zonder duidelijk statuut poepen en pijpen zich de pleuris terwijl de hoofdzetel in Silicon Valley slapend rijk wordt”, aldus Patsy Voet (ABVV), die de Antwerpse fokwerkers vertegenwoordigt. “Wij zijn niet tegen burgerprostitutie, maar wel tegen dit soort schijnzelfstandigheid.”
Toch blijkt de app ondanks alle tegenkantingen aan te slaan, ook in Vlaanderen. “Het was eerst even bitter slikken, maar nu glijdt alles van een dakje”, zo vat een Slübster die anoniem wenst te blijven het samen. “En ik denk ook al aan de toekomst. Het geld dat ik met Slüber verdien wil ik in een Bed & Breakfast pompen om op AirBnB te zetten. Zo hoef ik me later niet meer te prostitueren om de eindjes aan elkaar te knopen.”
Een gat in de markt! Morgen het uwe?
Als taalpuritein – zo zijn er gelukkig niet veel – heb ik altijd moeite met het lezen van de nieuwe diensten die tegenwoordige op digitale wijze op ons afkomen. Zo twijfel ik altijd als ik ‘Uber’ moet uitspreken als ‘uu-ber’ (zoals in ‘uur’) of als ‘oe-ber’, zoals in ‘hoer’. De Silicon Valleynerds zijn met deze nieuwe dienst in hetzelfde bedje ziek. Want, moeten we dit nu uitspreken als ‘Sluuber’, of is het ‘Sloeber’?
Je reactie. Graag vernam ik of mijn reactie ook in uw prijzenpot een reactie teweeg brengt.
Proficiat, V. Ganist! U wint 3 kilo pensen, rechtstreeks van Izegem!