BRUSSEL – Vandaag staakt ACOD tegen de pensioenplannen van de federale regering. “Wij gaan hier wel zwaar in beroep, hé. Dat moet gerespecteerd worden’, klinkt het bij de overheidsvakbond.
Met de staking hoopt de overheidsvakbond druk uit te oefenen op de beslissing over de lijst met zware beroepen, die belangrijk is om de pensioenleeftijd te bepalen. “Staken moet erkend worden als zwaar beroep”, vindt ACOD-voorzitter Chris Reniers. “Of denkt u dat buiten piket staan, vóór dag en dauw, met deze temperaturen, een pretje is voor onze militanten?”
Volgens Reniers voldoet staken aan alle criteria om erkend te worden als zwaar beroep. “Een hele dag lauwe jupiler drinken, vaak in de regen of in de vrieskou, is nu eenmaal fysiek belastend. En onredelijke, kwade pendelaars geduldig blijven uitleggen waarom je hen een paar keer per jaar in de kou laat staan, is ook mentaal niet te onderschatten.”
Piraat
Staken is bovendien niet zonder risico, erkent Reniers. “Hier bij de vakbond kent iedereen minstens een paar mensen die brandwonden hebben opgelopen door een piraat te laat weg te gooien. Om van het zware arbeidsregime nog maar te zwijgen: een 24-uursstaking kun je per definitie alleen tot een goed einde brengen als je ook een nachtshift inplant.”
“Maar bovenal beschouwen wij staken als ons ultieme wapen, als alle andere oplossingen gefaald hebben. Het is, letterlijk, het zwaarste beroep dat wij kunnen uitoefenen, en daarom moet de federale regering het als dusdanig erkennen”, zegt Reniers verbeten. “Desnoods staken wij tot onze 67ste verjaardag om vroeger met pensioen te gaan.”
De federale regering is niet onder de indruk. “Zolang we niet toegeven aan de vakbond, bewijzen we dat staken niet werkt. En zolang staken niet werkt, kunnen we het onmogelijk beschouwen als zwaar beroep”, argumenteert minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR).
Voorbije week stonden alle kranten er vol van: hout verbranden is zowat het ongezondste wat er is, dus paletten opstoken aan bedrijfsingangen en dan nog in afgedankte vaten waarin pek gezeten heeft moet zéér levensbedreigend zijn. En dan heb ik het nog niet over die mega-grote conservenblikopendoenders waarmee ze die vaten aan de bovenkant opendoen. Heeft er al iemand stilgestaan bij dit gevaarlijk karwei? Zeer rugbelastend voor diegene die dienen draaier moet ronddraaien. Niemand die verbaasd opkijkt als die na de staking 3 maand thuis zitten wegens lagerugpijnen… tot de volgende staking. En zeg nu zelf: zo’n rood of groen pruts-plastieken vestje beschermt je ook niet al te best tegen de kou, niet? En dikke geitenwolle winterjassen worden niet aangekocht omdat daar geen notariële belastingsaftrek aan verbonden is. Het beste bewijs dat dit een zwaar beroep is, is het feit dat er zelfs met dienstenchecks geen volk kan gevonden worden voor dit jobke.
Allemaal achterhoedegevechten. De regering heeft al lang beslist dat het zwaarste beroep voor de staatskas het pensioen is. Vandaar dat ze het zo kort mogelijk willen houden: Tegen dat ge eraan kunt beginnen is het tijd om Dela te bellen en uw uitvaart te regelen. ik vind Afscheid van een vriend van Clouseau wel schoon. De grootste kost zullen de vrienden zijn die ik zal moeten inhuren om erbij te komen snotteren.
Ik heb een aantal vrienden die eventueel wel bereid zouden zijn om zonder vergoeding naar mijn uitvaart te komen. Dat is niet het grote probleem. Maar wat die gasten verzetten op de koffietafel, een keer dat er pintjes geserveerd worden!
Gij hebt vrienden? Wow!
Openbare diensten zijn niet populair, de keuzevrijheid van de consument moet immers zo groot mogelijk zijn door het aanbod te diversifiëren middels privatisering, zoals bij bijvoorbeeld vuilophaal waarin de cliënt zelf het grootste aandeel krijge om verzekerd te zijn van de grootste behoeftebevrediging, of bij de Rijkswacht die vervangen worde door particuliere diensten die aan uw specifieke wensen tegemoetkomen om zo uw veiligheid te maximaliseren. Openbaar vervoer zou al vervangen zijn door autobezit. 1 op 1.
Daarenboven heeft Chrisje jammerlijk de stakingsdag ongelukkig gekozen…een DINSDAG zeg… !
Voortaan dus beter kiezen voor een VRIJDAG, dan hebben de afgematte en uitgeputte militanten tenminste een weekend om te recupereren van de extreme inspanningen…
ACOD militanten kunnen voortaan een paar jaar vroeger met pensioen als ze hun stakingsdagen waarop ze jaarlijks recht hebben niet opgenomen hebben. Het onmiddellijke effect op deze schitterende strategie is dat er minder effectieve stakingen zullen zijn. Win win voor everybody ! Als dat geen sociale vooruitgang is ..
Ofwel zijt ge voor staken ofwel tegen staken. Als ge voor staken zijt dan is het best te staken tot aan uw pensioen. Maar als ge tegen staken zijt, is het beter te doppen tot aan uw pensioen. Want een dopper kan niet staken. Ik zou het ook graag anders zien, maar het is een van de twee.
Ik dacht dat de doppers opgeroepen werden als stakingspiket want wie zou anders de workaholics tegenhouden terwijl de anderen staken. Kan ook dat de workaholics verklede stakers zijn hé Georges. Het is allemaal niet zo simpel als ge het tracht voor te stellen.
Jobcreatie is zo eenvoudig:
maak van elke workaholic een alcoholic en iedere dopper wordt ontstopper!
Ze noemen dat een zelfbedruipend systeem…
Voor mij is het wel simpel, Mendeljew. Doppen is bij ons iets dat al generaties van vader op zoon doorgegeven wordt, het zit in ons DNA. Pakt ons dat af en we zijn dood. Mijn vijf zonen en vier dochters zullen u dat graag bevestigen. Ik hoor de laatste dagen allerlei voorstellen gaande van gemeenschapsdienst (VLD), over opleiding en vorming (NVA) tot basisbanen voor iedereen (SPA), dat alles speciaal bedacht om ons, doppers, te pesten. Dan heb ik liever het Vlaams Blok dat aan ons eigen volk eerst denkt en de vreemdelingen het vuil werk laat doen. Als ik Jobs, Jobs, Jobs hoor dan associeer ik dat alleen maar met mijn nieuwe iPhone X die ik met mijn zuurverdiende centen gekocht heb.
Dat zal wel zijn, Georges, hoe lang moet je wel doppen voordat uw iPhone afbetaald is? In een maatschappij met échte sociale voorzieningen deelt men deze iPhones gratis uit, zodat iedere rechtgeaarde dopper digitaal kan bekijken op welke dagen en uren hij niet moet gaan werken!
Ik betaal niets af, Eduard. Facturen, aanmaningen en vonnissen doe ik zelfs niet open. Tegen dat de deurwaarder mijn iPhone X in beslag komt nemen, is er de iPhone XI. Ik snap die klagers van de Pano reportage van in de week niet. Voor mij is het deurwaarderprinciep perfect: die gasten komen uw oude rommel ophalen zodat er plaats is voor nieuw. Voor mij is een deurwaarder een containerpark dat aan huis komt. Ze zijn juist mijn flatscreen van 5 vierkante meter komen halen en ik heb er al een van 7 vierkante meter. Of mogen wij ons niet eens ontspannen soms?
7 m² flatscreen heeft ook zijn nadelen. Als je daarmee porno bekijkt hangt binnen de kortste keren heel uwe living vol smurrie, in plaats van alleen maar het salontafeltje. Misschien dat die deurwaarder de volgende keer zich dan wel twee maal bedenkt voordat hij iets meeneemt…
Kan niet