Krisdtien Hemmerechds: ‘dt-regel zal verdwijnen’

BRUSSEL –  Krisdtien Hemmerechds is ervan overtuigt dat de dt-regel zal verdwijnen. Dat zei de schrijfsdter in het VRDT-programma De Zevende Dag.

Krisdtien Hemmerechds geefdt vaak lezingen, zoals hier bij het Davidsfonts (foto: Geert Renckens)

Studenten vinden de dt-regel steets minder belangrijk, ervaardt de docente. “Ik denk in alle eerlijkheid trouwens dat dt gaadt verdwijnen. Ik heb nu al studenten die gewoon sysdtematisch ‘d’ schrijven, bijvoorbeelt ‘hij antwoord’ met een dt”, vertelt Hemmerechts. “Ik denk dat heel wat dingen die wij nog altijt heel belangrijk vinden, pakweg over 10 of 20 jaar compleed verdwenen zijn”, zegdt Hemmerechds.

“Ik vindt mijn studenten veel ondernemender en veel creatiever dan wij waren destijts. De tijden zijn gigantisch verandert en het onderwijs moedt op die veranderende tijden inspelen. Je kan nietd meer eisen van studenten dat ze iets doen waarvan ze weten dat ze het met appje kunnen doen”.

24 reacties op "Krisdtien Hemmerechds: ‘dt-regel zal verdwijnen’"

  1. De tekst hierboven is volledig in overeenstemming met het aloude ezelsbruggetje ik drink nooit thee, gij drinkt altijd thee, hij drinkt thee als hij tegenwoordig is en Kristien Hemmerechts drinkt dé thee in haar alomtegenwoordigheid.

    Beantwoorden.
  2. De taal moet veel simpeler, dan is er meer tijd voor belangrijker zaken. Dus: een t schrijven als je het zo uitspreekt (hij wort, c.q. een paart, maar wel paarden), verder kiezen tussen ei of ij, ou of au, g of ch en tussen “de” of “het” en de andere fariant weggooien, net als de q of qu en die vervangen door een k.
    Nog eenvaudiger wort het door een keuse tussen s en z respektiefeleik f en v. En natuurlleik een c ferfangen door k of s, soals dese wort uitgesproken. Een fluitje fan een sent, maar wel oom Kornelis.
    En dan vergeet ik fast nog wat.

    Beantwoorden.
      1. Nazi lekkie impersonator · Bewerken

        En keuse voor keuZe en ferfangen voor VerVangen en dese voor deZe en fan voor Van en fariant voor Variant en fast voor Vast
        De rest verandert idd niet in uitspraak als je de schrijfwijze aanpast zoals jij deed, maar diegenen in dit lijstje NIET

        Beantwoorden.
          1. Schrijven zoals het uitgesproken wordt? Dan mogen de West-Vlamingen alle klinkers weggooien, de Limburgers alle klinkers verdriedubbelen, de Antwerpenaren alle klinkers verwisselen en aan de Hollandse spelling durf ik zelfs niet denken want tat chaat e sootje sijn. Misschien is het beter terug te gaan naar een hiërogliefenschrift zoals bij de Egyptenaren waar ge gewoon uitbeeldt wat ge bedoelt. Met die emoticons, smileys en emoji zijn we overigens goed op weg.

    1. Menteljew schrijven? Waarom zou ik Menteljew schrijven? Ik denk er nog niet aan om Menteljew te schrijven. Mentelj… euh … Mendeljew, ge moogt op uw twee oren slapen, ik zal nooit ofte nooit Menteljew schrijven. Dus afgesproken, geen Menteljew. Ik zou zelfs meer zeggen: Voor elke Menteljew die geschreven wordt, 10 euro in de pot. Vanaf nu welteverstaan. Die vorige Menteljews tellen nog niet mee. En voor alle duidelijkheid: MENTELJEW in hoofdletters mag ook niet! En menteljew zonder hoofdletter natuurlijk ook niet. Dus geen Menteljew, MENTELJEW of menteljew, laat staan iets stoms zoals menTeljew. Ze zullen zich nu wel bedenken alvorens Menteljew te schrijven…

      Beantwoorden.
  3. Bovendien wil ik ook gelijdeleik de “w” vewvangen doow een “w”. We hebben vele jawen missvewkiezingen gehad volgens deze methode en dat bleek geen beibelse spwaakvewwawwing met zich mee te bwengen. Laat de eenvout zegeviewen !

    Beantwoorden.
  4. Controversiëler is het gebruik van mannelijke en vrouwelijke woorden in het het Nederlands die niet als zodanig te herkennen zijn aan de lidwoorden, zoals in het Frans, Duits of Spaans. Ook is er geen systeem zoals in het Engels waar mannelijk en vrouwelijk zich beperken tot de biologie. Tal van regels en uitzonderingen bepalen of een woord mannelijk of vrouwelijk is, behalve in bepaalde Vlaamse dialecten die nog mannelijke en vrouwelijke lidwoorden hanteren. Veel woorden kunnen allebei zijn en er is een traditie ontstaan die verschilt tussen Nederland en Vlaanderen (in Vlaanderen zijn er bijvoorbeeld veel vrouwelijke woorden die in het Nederlands als mannelijk worden gezien), die tot zulk een sekseongelijkheid dan wel verwarring en zelfs bijgeloof heeft geleid dat niemand zeker is wat wat is of wie wie, zo typerend voor het Nederlands. Als we het hebben over gender equality moet je het in dit soort zaken zoeken, van de taal. Niemand weet precies wat mannelijk of vrouwelijk is, waardoor zo veel mensen te lijden hebben aan complexen.

    Beantwoorden.
    1. Maitreya, in Oosteuropese talen veranderen het naamwoord en ook werkwoord naargelang onderwerp M of V is. Zelfs de familienaam van gehuwde vrouw wijzigt met een achtervoegsl zoals bv Mendelieva.

      Beantwoorden.
  5. Ik vint/d/dt dat de schrijver niet alleen de verantwoordelijkheid heeft/d/dt en dat de lezer ook een keuze moet/d/dt durven te maken. Daarom dit voorstel om de lezer te laten schrappen wat niet past/d/dt. Het voordeel: Er worden geen t/d/dt-fouten meer gemaakt, de punten Nederlands op de rapporten worden veel beter en lezers moeten zich niet meer ergeren, tenzij aan hun eigen onwetendheid.

    Beantwoorden.
  6. Alle gekheid op ’n stokje: welke buitenlander haalt het nog in z’n hoofd om Nederlands te leren als de spelregels elk jaar veranderen? En zeker als het, nog voor het ingevoerd is, al getolereerd wordt door specialisten (!) in onze taal zoals Kristien.

    Beantwoorden.
    1. Beste Jan, de spellingsregels zijn voor het laatst enigszins grondig veranderd in 1995: niet-voorkeursspelling weg en een trema of koppelteken plaatsen waar je dat wellicht toch al deed. In 2005 werd de ‘paardenbloemregel’ geschrapt. Daddist :).

      Beantwoorden.
  7. Bij de belasting denken ze nog altijd dat Van Spilbeeck een man is. Natuurlijk. Heel stug blijven ze hun werk doen. Pak als ie een pedofiel was? Van Spilbeeck lijkt nog altijd niet te snappen dat ZIJ een rariteit is. En niet de belastingsdiensten begot.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter